Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks, aan het stuur tijdens de eerste kilometers: "Mijn hartelijke dank gaat naar onze ingenieurs die met de eActros 600 op reis gaan. De voertuigtechnologie voor de transformatie is klaar. Het batterij-elektrisch internationaal transport in Europa is mogelijk. Nu moeten de politiek en de energiesector, in nauwe samenwerking met de industrie, de uitbouw van een openbare stroomvoorziening stimuleren."

Mercedes-Benz Trucks is dinsdag in Frankfurt am Main van start gegaan met de grootste testrit in de geschiedenis van het bedrijf. Bij de "eActros 600 European Testing Tour 2024" moeten twee bijna-serie prototypes van het nieuwe elektrische vlaggenschip eActros 600 door meer dan 20 Europese landen rijden en daarbij elk meer dan 13.000 kilometer afleggen met een totaal treingewicht van 40 ton. Tot de hoogtepunten van de reis van de batterij-elektrische langeafstandsvrachtwagens behoren het noordelijkste en zuidelijkste punt van het Europese vasteland: Noordkaap in Noorwegen en Tarifa in Spanje. Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks, heeft een van de e-trucks op de eerste kilometers bestuurd. Onofficieel begon de tour al kort daarvoor op de locatie van Mercedes-Benz Trucks in Wörth am Rhein en op het hoofdkantoor van Daimler Truck AG in Leinfelden-Echterdingen.

Karin Rådström: "Mijn hartelijke dank gaat naar onze ingenieurs die met de eActros 600 op reis gaan. De voertuigtechnologie voor de transformatie staat klaar. Het batterij-elektrisch internationaal transport in Europa is mogelijk. Nu moeten de politiek en de energiesector, in nauwe samenwerking met de industrie, de uitbouw van de publieke laadinfrastructuur stimuleren."


Ervaring opdoen op de meest uiteenlopende trajecten met betrekking tot het energieverbruik
Mercedes-Benz Trucks wil met de "eActros 600 European Testing Tour 2024" uitgebreide ervaringen opdoen op de meest uiteenlopende trajecten in verschillende topografieën en klimaatzones met betrekking tot het energieverbruik. Deze inzichten wil de fabrikant vervolgens delen met geïnteresseerde klanten.

De hoge batterijcapaciteit van meer dan 600 kilowattuur en een nieuwe, bijzonder efficiënte, zelf ontwikkelde elektrische aangedreven as maken een actieradius van de eActros 600 van 500 kilometer zonder tussentijds opladen mogelijk. De bedoeling is om de accu's uitsluitend aan openbare laadstations op te laden.

De reis gaat onder andere door Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Italië, Monaco, Frankrijk, Spanje, Portugal, België, Nederland en Luxemburg.


Over de eActros 600
Ongeveer 60 procent van de langeafstandsritten van klanten van Mercedes-Benz Trucks in Europa zijn korter dan 500 kilometer, zodat de stroomvoorziening op het depot en bij de laad- en losplaatsen voor deze gevallen voldoende is. Voor alle andere toepassingen is de verdere uitbouw van publieke laadinfrastructuur een essentiële voorwaarde om de elektrische vrachtwagen volledig inzetbaar te maken voor het pan-Europese internationale transport. De eActros 600 zal naast het CCS-laden met tot 400 kW later ook het megawatt-laden (MCS) mogelijk maken. In april van dit jaar hebben ontwikkelaars van Mercedes-Benz Trucks voor het eerst een prototype van de eActros 600 met succes opgeladen aan een laadstation met een vermogen van één megawatt in het eigen ontwikkelings- en testcentrum in Wörth am Rhein. Klanten kunnen voor MCS een voorbereiding bestellen. Zodra de MCS-technologie beschikbaar en fabrikantoverkoepelend gestandaardiseerd is, moet deze voor deze modellen van de eActros 600 achteraf kunnen worden ingebouwd. De accu's kunnen aan een overeenkomstig laadstation met ongeveer een megawatt vermogen in ca. 30 minuten van 20 naar 80 procent worden opgeladen.

Visueel onderscheidt de elektrische vrachtwagen voor lange afstanden zich door een fundamenteel nieuw, puristisch design met heldere lijnen en een aerodynamische vorm. Wat de rentabiliteit voor wagenparkbeheerders betreft, moet de elektrische truck nieuwe maatstaven bepalen, waarmee hij op lange termijn het merendeel van de dieselvrachtwagens in het belangrijke segment van het langeafstandsverkeer kan vervangen. Kern van het concept van Mercedes-Benz Trucks voor het batterij-elektrisch internationaal transport is het aanbieden van een totaaloplossing voor het transport van klanten, bestaande uit voertuigtechnologie, advies, stroomvoorziening en services.