Tijdens deze 30e editie van de International Van of the Year-verkiezing kwalificeerden in totaal 14 bestelwagens met uiteenlopende aandrijfconcepten zich voor de titel. Belangrijke criteria waarop de vakjury de genomineerden beoordeelde, waren de bijdrage van de auto’s aan de efficiency, veiligheid, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van de lichte bedrijfswagensector. De Citan presteerde op alle gebieden uitstekend en bovendien sprak de jury haar waardering uit voor het innovatieve MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainmentsysteem en het uitgebreide pakket aan veiligheidsvoorzieningen.

Volgens Leo Van Hoorick (Belgisch jurylid van de internationale IVOTY-verkiezing en redacteur van Transoporama en Transactueel). De nieuwe Citan is een bijzonder geslaagde bestelwagen en is in menig opzicht een echte Mercedes, ik denk aan het MBUX infotainment-systeem en aan de vele veiligheidsvoorzieningen. En hij is ook heel comfortabel.”

Door professionals, voor professionals

Vanzelfsprekend is Mercedes-Benz zeer verheugd met het toekennen van de ‘International Van of the Year 2022’-titel. “De Citan is compleet nieuw ontwikkeld - door professionals, voor professionals - en vormt een perfecte toevoeging aan onze bestaande Mercedes-Benz Vans-range”, verklaarde Marcus Breitschwerdt, hoofd Mercedes-Benz Vans. “Zowel de Gesloten Bestelwagen als de Tourer biedt onze klanten een uitgebreid pakket aan toepassingen en mogelijkheden en een hoge mate aan functionaliteit, bij een zeer hoog rijcomfort en de bewezen veiligheidsstandaarden van Mercedes-Benz.”

Nieuwe Mercedes-Benz Citan: vanaf deze maand leverbaar in België en Luxemburg

De nieuwe Citan heeft het DNA dat klanten van Mercedes Benz gewend zijn: van het onmiskenbare familiedesign tot zijn rijgedrag en uiteraard de veiligheids- en connectiviteitssystemen. Ondanks een royaal ruimteaanbod en een hoog laadvolume heeft de Citan compacte buitenafmetingen die de nieuwe bestelwagen een breed scala aan toepassingen bieden, vooral in binnenstedelijke distributieactiviteiten.

In België en Luxemburg is de nieuwe Citan inmiddels te bestellen, als Gesloten Bestel en als Tourer, en zijn de eerste auto’s inmiddels de weg op. Later volgen meer varianten met een lange wielbasis en de eCitan, de 100% elektrisch aangedreven Citan. De consumenten adviesprijzen beginnen bij € 18.390 (excl. btw) voor de Citan 110 in Gesloten Bestel-versie, voorzien van een 75 kW (102 pk) benzinemotor in de PRO-uitvoering. De Citan Tourer 110 is als PRO-uitvoering te bestellen vanaf € 21.350 (excl. btw) - € 25.834 (incl. btw).