Mercedes-Benz breidt in samenwerking met energieleverancier Enovos en de Noorse energieproducent Statkraft het gebruik van groene stroom uit. Dat betekent dat de onderneming vanaf 2022 in Duitsland elektriciteit gaat inkopen die uitsluitend afkomstig is uit hernieuwbare bronnen. Een contract voor de levering van groene stroom verzekert onder alle omstandigheden de aankoop van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.

De CO2-vrije elektriciteit uit zonne- en windenergie plus waterkrachtbronnen wordt opgewekt in verschillende energiecentrales, waarvan de meeste in Duitsland staan. Het betreft onder meer een deel van een zonnepark ter grootte van zestig voetbalvelden in de omgeving Ingolstadt en 24 windparken met in totaal meer dan tweehonderd windturbines. De elektriciteit die hiermee wordt opgewekt, komt ongeveer overeen met het bedrag dat jaarlijks door 65.000 huishoudens wordt verbruikt. De intelligente mix wordt aangevuld met elektriciteit uit flexibele waterkrachtcentrales.

De opwekking van groene stroom wordt gesynchroniseerd om het verbruikspatroon te kunnen volgen, zodat de levering van groene stroom vanuit het net per kwartier kan worden gegarandeerd. In veel eerdere groene-stroomcontracten vond de teruglevering aan het net enkel op jaarbasis plaats. Een concept van groene stroom van dit type en deze schaalgrootte is tot dusver uniek in Duitsland. Het maakt de subsidievrije aanleg van het zonnepark mogelijk en het in bedrijf houden van de windturbines, die vanaf dit jaar niet meer worden gesubsidieerd op grond van de Wet hernieuwbare energiebronnen (EEG). In 2018 was Mercedes-Benz de eerste grote industriële klant in Duitsland die de langdurige exploitatie van zes windparken in Noord-Duitsland na het aflopen van de EEG-subsidie via een soortgelijk concept veilig stelde. De eerste Mercedes-Benz-locaties worden al voorzien van deze CO2-vrije stroom.

"De wereldwijde productie van Mercedes-Benz wordt vanaf 2022 in de eigen fabrieken CO2-neutraal. Vanaf volgend jaar is de elektriciteit die voor onze fabrieken wordt ingekocht ook uitsluitend afkomstig van hernieuwbare bronnen. Met andere woorden, 100 procent groene stroom wereldwijd. De uitbreiding van het groene-stroomaanbod in Duitsland is hiervoor een belangrijke basis”, verklaart Jörg Burzer, lid van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz AG voor Productie en Supply Chain Management.

In Duitsland wordt groene stroom niet alleen aangewend voor de productie van personenauto's, maar voor alle Daimler-locaties. Dit omvat ook de Duitse bestelwagen-, vrachtwagen- en busfabrieken, evenals de centrale en administratieve eenheden - in totaal meer dan 100 locaties. De onderneming levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de uitbreiding van duurzame energie in Duitsland en aan de energietransitie.

‘Ambition 2039’ en CO2-neutraal produceren

Mercedes-Benz hanteert een duurzame, geïntegreerde bedrijfsstrategie. De onderneming kijkt daarbij naar de totale waardeketen: van de ontwikkeling, het toeleveranciersnetwerk en de productie tot aan de elektrificatie van producten en meer, en hoe duurzame energie wordt gebruikt door elektrische auto’s. Met ‘Ambition 2039’ streeft Mercedes-Benz naar een volledig verbonden en CO2-neutraal wagenpark in 2039 - elf jaar eerder dan vereist door de EU-wetgeving. De onderneming verwacht dat tegen 2030 meer dan 50 procent van de verkoop van personenauto’s bestaat uit plug-in hybriden of volledig elektrische auto’s.

Een belangrijke mijlpaal is de CO2-neutrale productie in alle eigen fabrieken van Mercedes-Benz AG wereldwijd vanaf 2022. Om klimaatneutraliteit te bereiken, streeft Mercedes-Benz ernaar om emissies te vermijden tijdens de autoproductie of de energievoorziening van de productiefaciliteiten. De inkoop van groene stroom is daar een belangrijk onderdeel van. Vanaf 2022 zullen alle eigen productievestigingen van Mercedes-Benz AG wereldwijd daarom uitsluitend elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gebruiken. Om CO2-neutraal te produceren, vertrouwt de onderneming niet alleen op het gebruik van groene stroom, maar ook op een continue verhoging van de energie-efficiëntie en de implementatie van een duurzame warmtevoorziening (meer informatie: Mercedes-Benz plants produce CO2-neutrally).

Ook Daimler Trucks & Buses focust op een 'groene' productie: alle Europese fabrieken onderscheiden zich tegen 2022 door een CO₂-neutrale productie en een CO2-neutrale energievoorziening. Daimler Trucks North America (DTNA) is voornemens om tegen 2025 op al zijn productievestigingen CO₂-neutraal te produceren, terwijl de Portland Truck Manufacturing Plant tegen 2020 al CO₂-neutrale productie heeft gerealiseerd. Alle andere fabrieken van Daimler Trucks & Buses wereldwijd gaan dat voorbeeld volgen. Concreet betekent dit dat de bestaande vrachtwagen- en busfabrieken hun ingekochte elektrische energie alleen uit hernieuwbare bronnen halen.